Moment ...
Shade

Agentka.cz Blog Jak se hledala práce o prázdninách? 

 

Zadejte svoji profesi a město, např. asistentka praha nebo obchodník brno
Shade

Hledáte práci?

Aktuální nabídka práce v ČR


Sháníte zaměstnance?

Až podezřele snadný způsob, jak najít nové zaměstnance...


Jak se hledala práce o prázdninách?

Agentka - 01.09.2009

S blížícím se novým školním rokem došlo k oživení poptávky po novém zaměstnání. V červenci byl již tradičně znát jistý útlum poptávky na straně zaměstnanců, ale v srpnu došlo k opětovnému nárůstu počtu lidí, kteří se aktivně snažili najít práci. Celkem o prázdninách zadali lidé na Agentce přes 2,2 milionu dotazů na nové zaměstnání.

Také zaměstnavatelé v srpnu projevili zvýšený zájem o nové zaměstnance. To by mohlo signalizovat jistý optimizmus, že se ekonomická krize již dále nebude prohlubovat a že se v nadcházejících měsících dočkáme výraznějšího ekonomického růstu.

V regionech i nadále pozorujeme trend, kdy lidé velmi často hledají zaměstnání mimo svoji profesi. Zejména v menších městech je běžná situace, kdy se uchazeč o nové zaměstnání hlásí zároveň na několik zcela odlišných pozic. Důvodem je velmi často neochota se stěhovat a nebo dojíždět za zaměstnáním do vzdálenějších lokalit. Lidé tak upřednostňují práci v jiném oboru, ale za to blíže k domovu.

Dle našich statistik je v České republice zřejmý trend nárůstu průměrné výše nabízených platů. Na začátku druhého čtvrtletí se výše průměrně nabízeného platu pohybovala na hranicí 17tis. V červnu se již jednalo o téměř 18tis Kč. O prázdninách nabízené platy poprvé překročily hranici 19tis Kč.

O prázdninách jsme zaznamenali zvýšený zájem o profese obchodních zástupců. Ze všech námi zpracovaných životopisů směřovalo 7,6% právě do společností obsazujících tyto pozice. Část tohoto růstu si lze vysvětlit jistou sezóností tohoto segmentu. Firmy v létě posilují přímý prodej - například nejrůznějšími venkovními prodejními aktivitami. Na dobu určitou tedy přijímají externí obchodní zástupce.

Červenec vykazoval i zvýšený zájem o práci v administrativě. 14,57% z námi zpracovaných životopisů směřovalo o prázdninách do firem obsazující tyto profese. Naopak snížený zájem jsme zaznamenali o profesi svářeč. Pouze 1,71% životopisů bylo zasláno do firem hledající zaměstnance v této oblasti.

V Hradci Králové a Českých Budějovicích lidé o prázdninách projevili menší zájem o práci než v předchozích měsících. Nicméně i nadále tato dvě města patří do první desítky měst, kde se nejvíce hledala práce. Již tradičně se na předních pozicích tohoto pomyslného žebříčku umístila Praha, dále pak Brno a Ostrava.

Další články z Agentčina Blogu »