Moment ...
Shade

Agentka.cz Blog Neproplatili mi dovolenou. Co teď? 

 

Zadejte svoji profesi a město, např. asistentka praha nebo obchodník brno
Shade

Hledáte práci?

Aktuální nabídka práce v ČR


Sháníte zaměstnance?

Až podezřele snadný způsob, jak najít nové zaměstnance...


Neproplatili mi dovolenou. Co teď?

Agentka - 19.01.2010

Jak může postupovat zaměstnanec, kterému po skončení pracovního poměru neproplatil jeho bývalý zaměstnavatel nevybranou dovolenou a nereaguje na telefonické urgence?

Končíme v práci

Ukončení pracovního poměru, ať již ze strany zaměstnavatele nebo zaměstnance, je obvykle nepříjemná záležitost. Situaci může bohužel ještě zhoršit fakt, že ne vždy se s bývalým zaměstnavatelem podaří dohodnout na podmínkách odchodu. např. proplacení zbylé dovolené.

Dle průzkumu pracovního portálu Agentka.cz, který v lednu 2010 provedl mezi svými uživateli průzkum na toto téma, si 68 procent dotázaných postěžovalo, že jim po ukončení pracovního poměru nebyla zaměstnavateli proplacena nevybraná dovolená nebo že na proplacení čekali velmi dlouho.

Máme nárok na proplacení nevybrané dovolené?

Advokát Mgr. Pavel Hlavička k této problematice uvedl, že zaměstnanci vzniká nárok na proplacení nevybrané dovolené automaticky na základě ust. § 222 odst. 2) zákoníku práce a zaměstnavatel by měl dovolenou proplatit spolu s poslední výplatou (nebo v nejbližším termínu).

"Pokud zaměstnavatel dovolenou neproplatil a nereaguje na telefonické urgence, je třeba ho vyzvat k zaplacení písemně a to doporučeným dopisem (s dodejkou) zaslaným na adresu sídla, případně zaslat předžalobní výzvu prostřednictvím advokáta," popisuje správný postup Mgr. Hlavička.

Pomůže nám soud?

Nároku na proplacení dovolené je možné se domáhat i soudní cestou. Pro případné soudní řízení je třeba shromáždit dostupné důkazní prostředky – zejména předchozí výplatní pásky, případně „dovolenky“, plány dovolených, emaily, atd.

Inspektorát práce může zaměstnavateli udělit pokutu

V neposlední řadě máme možnost se obrátit se na příslušný inspektorát práce, který může na základě oznámení provést u zaměstnavatele kontrolu dodržování pracovněprávních předpisů a udělit zaměstnavateli pokutu. Inspektorát práce však o nároku na proplacení dovolené v konkrétním případě rozhodnout nemůže, toto právo může přiznat pouze soud rozsudkem.

Další články z Agentčina Blogu »